Vasaloppsveckan

Boendetyp
Vinter
Om boendet

Vasaloppet

Det finns en sorts magi i ordet Vasaloppet. En magi som är laddad med innehåll som mandomsprov, utmaning, blodsmak, mjölksyra och svett.

Vasaloppet kan kategoriseras in i samma fack som älgjakten, gladiatorspel, ironman och andra vedertagna manlighetssymboler. Men naturligtvis möter vi även kvinnor i spåret och i jämställdhetens namn så ökar antalet varje år. Kvinnor som pressar sig till det yttersta för att få en bra tid på de nio milen mellan Sälen och Mora.

Var laddad. Var fokuserad. Med många mil i benen blir det här vinterns höjdpunkt. Koncentrera dig? Rytm – andning – fart……….Det här är inte ett lopp som du kör otränad. Vasaloppet är årets utmaning. Det är det äldsta, det längsta och det största långloppet i världen. En internationell skidtävling över 90 km för damer och herrar i klassisk teknik.

Kom hit och delta som åkare eller publik i den gemensamma starten klockan 08.00 den första söndagen i mars – varje år.

Åmåsängsgården har blivit ett populärt ställe för alla typer av skidåkare tack vare närheten till Mora och att man verkligen kan ladda ostört här.

Vi har professionella vallare på plats under hela veckan. För dig som kommer med tåg eller flyg till Mora erbjuder vi transport till Åmåsängsgården. Vi kan dessutom hämta ut och leverera era nummerlappar direkt till er på gården. Ladda med en härlig frukostbuffé i vår restaurang innan loppet!

Vi kan även hjälpa er med träningsläger innan Vasaloppet. Bo bra i en naturskön miljö utan trafik vid Siljans strand.

Nå, vad sägs om årets utmaning?

Tjejvasan

Åttatusen kvinnor har samlats för att skida de tre milen mellan Oxberg och Mora. Grupper med kvinnor åker förbi småpratande i spåret. Andra kommer nötande ensamma, koncentrerade och sammanbitna. ”Visst är det jobbigt men väldigt roligt”, flämtar en leende kvinna i 40-årsåldern. De flesta av åkarna har tränat mycket. Sommartid kanske med jogging och stavgång, vintertid i skidspåret – med Tjejvasan som vinters stora mål. Här blir skidåkningen mer än bara motion, den blir en upplevelse att minnas länge.

Vi hjälper er med boende i en naturskön miljö med tillgång till träningsmöjligheter i Mora med omnejd. Varför inte komma hit på ett träningsläger så ni är rejält förbereda inför Tjejvasan! Åmåsängsgården är och har alltid varit ett populärt boende under Tjejvasan.

Öppet spår

Koncentrerade förberedelser följs av en lugn start där åkare i jämn bred ström skidar iväg, en och en, eller i grupp. Det handlar om en tradition som många inte kan vara utan? Sträckan mellan Sälen och Mora utmanar och lockar, plågar och gläder. Att åka nio mil på skidor är en verklig utmaning. De flesta åkare har många, långa mil i benen innan de ger sig av. Snötyngda trädgrenar, välpreparerade spår, ljudet av tung andhämtning, skidor som glider i den sträva snön, smaken av den söta blåbärssoppan och den obeskrivliga känslan av att korsa mållinjen är bara några av anledningarna till att så många vill delta i äventyret Öppet spår.

Öppet spår är skidåkning då den är som allra bäst – lika långt som Vasaloppet – samma utmaning och äventyr men utan tävling och stress. Loppet  ingår i ”En Svensk Klassiker ” och är öppet för både damer och herrar.

Tack vare den ändring i skidreglerna som Svenska Skidförbundet har gjort, får man nu åka Öppet spår fr o m det år man fyller 17 år. Vi rekommenderar att ni är medlemmar i en förening, vilket ger försäkringsskydd vid både träning och tävling.

Varför inte komma ordentligt förberedd till Öppet spår! Lägg ert träningsläger hos oss på Åmåsängsgården så hjälper vi Er med fina träningsmöjligheter i Mora. Här finns massor av fina och utmanande skidspår.