Båten M/S Gustav Wasa byggdes 1876 och har trafikerat Siljan sedan dess. Den har 120 sittplatser och trafikerar Siljan under sommartid. Den erbjuder lunch-, familje- och danskryssningar och utgår från Leksand, Rättvik och Mora. Reguljära turer med avgång från dessa ställen under sommaren.
Ledig för beställning före och efter säsong.
Charterturer på Siljan och Orsasjön med RIB-båt eller segling i Melges 24 (tursegling eller match race). Upp till 12 passagerare i RIB-båten och upp till 20 vid segling. Sjökläder och säkerhetsutrustning finns att låna. Inga förkunskaper behövs.
Båtturer, chartersegling: Match race eller tur segling i lättseglade sport båtar, lämpligt för såväl ej sjövana som för erfarna kappseglare. 2-20 personer.
R.I.B-charter: Fartäventyr i över 50 knop eller som lugn sjötransport bland öar och älvar. Alla aktiviteter passar vuxna och barn från ca 7 år.
Båtturer på hela Siljan från Gråda i söder till Orsasjön i norr under sommaren. Bedriver både reguljär- och beställningstrafik. Restaurang med fullständiga rättigheter.
Veteranbilsfesten i Rättvik pågår under en hel vecka (alltid v 31). Classic Car Week har på några år blivit en av landets allra största och populäraste bilträffar.
Veckan innehåller bl.a. damrally Classic Lady, flera olika rallyn med 30 år gamla fordon, mopedrally, cykelrally, utflykter, familjedag, skrotletardag, musikkryss, Drive-in-movie, Great Lake Day – vattendag med ångbåtar, småbåtar och andra ångmaskiner, Rättvik Hill Climb – backkörningen, Antik och Veteranmarknad med renoveringsbedömningar, Concours de Charme samt Demolition Derby.
Måndag – lördag underhållning och dans på Rättviksparken.
Mer info på classiccarweek.com.
Vi på Åmåsängsgården är stolta över att få samarbeta med några av länets riktiga proffsfiskare.
Både glada nybörjare och verkliga entusiaster finner sitt lystmäte när de bokar någon typ av fiske genom oss. Följande kan vi erbjuda er.
Fiske för den mer avancerade fiskaren. Vår guide tar er med till sina kända vatten som givetvis ökar chansen till ett bra fiske.
Vi har fantastiska insjöar och förmånen att kunna flytta båten till den sjö ni vill utmana.
Det blir en underbar dag när ni plockas upp med båt nere vid Åmåsängs brygga, med matsäck från vår restaurang. Ni åker sedan ut på en heldag med många möjligheter till lyckad fångst.
En fantastisk upplevelse. Här får ni uppleva en annan dimension av gäddfisket. Närheten till vattnet och fisken gör det hela väldigt spännande.
Kanske det fiske som kräver minst av deltagarna. Passar perfekt för en familjeutflykt där man får lära sig meta och kasta i någon av våra spännande vatten.
Fantastiska möjligheter till bra fiske i våra älvar. Fiskare vallfärdar hit för att prova våra vatten.
Vi erbjuder guidade turer och kurser på ovanstående punkter. Skräddarsy ditt eget paket. Vi ordnar boende, utrustning, fiskelicens, mat och transporter.
Kontakta oss för mer information.
Gör ett besök till Gesundaberget, vars topp är högsta punkten vid Siljan.
Ta linbanan upp till toppen och njut av den fantastiska utsikten! Gesundaberget ligger vid Sollerön strax utanför Mora.
18 hål. Par 72. Grönt kort. Servering, shop och restaurang. Tidsbokning gäller. Banan ligger vackert i gles tall- och björkskog invid Dalälven nära Mora centrum. I juli arrangerar Mora sin golfvecka. Aug-sept är bästa tid för gäster. Säsong maj-okt.
Svagt böljande med en del strategiska vattenhinder, de flesta hålen ligger avskilda från varandra. Ca 10 min från Åmåsängsgården.
Länk till Mora Golfklubb >>
Boka Golfpaket på Åmåsängsgården med boende och Greenfee på Mora Golfbana till reducerat pris! Ring för bokning 0250-133 42
Sollerö Golfbana
Banan ligger i vackert skogs- och hedlandskap med utmaningar. Det är oftast lätt att få tid för spel. Tidsbokning 8.00-16.00. Två på-platstider/timme. Övrig tid gäller bollränna. Café, mindre shop, drivingrange, uthyrning av vagnar och golfbil.
Ca 15 min från Åmåsänggården.
Golflbanan som ligger på gammal ängsmark, är lätt kuperad och har karaktären av skogs- och parkbana. Golfshop och Restaurang. Bästa tid för gäster är juli-aug-sep. Öppet dagligen under säsong.
Ca 35 min från Åmåsängsgården.
Skogs- och parkbana nära Rättviks centrum. Golfshop öppen alla dagar i veckan. Golfvecka i början av september. Augusti-september är bästa tid för gäster. Öppet dagligen under säsong.
Siljansbygdens äldsta golfbana initierades 1954 och kan vid en första blick verka flack och lätt men skenet bedrar.
Ca 20 min från Åmåsängsgården.
Vi hjälper till med tidsbokning på samtliga banor.
Förr i världen användes båtar ofta för färden till kyrkan. Redan tidigt uppstod sedvänjan att båtarna som hade samma väg hem från gudstjänsten rodde i kapp. Idag är kyrkbåtsrodden en idrott inom roddsporten med tävlingar mellan de olika byarna under sommaren. Ett spännande och pittoreskt inslag i Dalasommaren.
Vi har en nybyggd minigolfbana med tolv hål. Ta med arbetskamraterna eller vännerna och utmana dem i både minigolf och boule hos oss på Åmåsängsgården.
När ängarna blomstrar och Dalarna grönskar, då klingar det av musik runt Siljan i nio härliga sommardagar!
Ett 60-tal program i de flesta musikgenrer i genuina miljöer med bortåt 1.500 artister, allt ifrån spelmannen från Siljansbygden till den internationellt kända toppartisten och ensemblen. Musiken vi bjuder på finns i skärningspunkten mellan tradition och förnyelse, det lokala och det globala, folkmusik och konstmusik, det småskaliga och det storslagna.
De tre kommunerna Mora, Rättvik och Leksand turas om att vara värld för Musik vid Siljan.
Beställ program och läs mer på: www.musikvidsiljan.se
Nu har du möjlighet att utmana dig själv även på sommaren. CykelVasan, VasaStafetten, Ultravasan är populära utmaningar.
Kombinera denna utmaning med att bo hos oss. Här kan ni få ett bra boende till bra pris. Vi kan ordna med frukost, sänglinne, handdukar och städning. Vill ni kolhydratladda så gör ni det i vår restaurang.
Är ni större sällskap så fyll gärna i en bokningsförfrågan eller ring på 0250-13342.
Sommarteater, 200 sittplatser. Biljetter bokas via Zornmuseet tel. 0250-592310.
Sommaren 2012 handlar Zornspelet om den fruktansvärda epoken i Moras lokalhistoria då 23 trollkonor dömdes, 148 barn bestraffades och en hel bygd drogs med i en masshysteri av anklagelser och misstro. Manuset är nyskrivet men baserat på verkliga händelser och öden. Året är 1669 och häxbålen brinner.
I augusti 1997 startade en 42 veckor lång Zornspelskurs på Mora Folkhögskola. Idén till kursen kom från Martin Göthberg och Britti Halvarsson, vid den tiden teater- respektive bildlärare på skolan.
Vid starten var det 18 deltagare, alla amatörer, 16 kvinnor och 2 män som skulle skapa hela Zornspelet. Det fanns inte en enda rad skriven till manuset, inga skisser ritade till kostymerna, ingen scenografimodell.
Ingen visste var vi skulle spela, inomhus eller utomhus? Det enda som var klart, var att zornspelet skulle bli till och att skulle handla om konstnären Anders Zorns liv.
Tio år senare är Zornspelet ett etablerat kulturevenemang i Siljansbygden. Moraborna är stolta över sin egen sommarteater och vi drar mycket publik. Det bjuder på något tänkvärt som berör Mora-kulturen.
Endast 150 m från Åmåsängsgården ligger en otroligt barnvänlig och fin strand.
Här badar ni i Siljan med en fantastisk utsikt. Stranden består av sand och gräs. Här finns fotbollsplan, lekplats för barnen, stora ytor för strandaktiviteter och grillplatser. Vattnet är långgrunt och passar utmärkt även för de små barnen.
Hyr gärna spel för utomhusaktiviteter i vår reception. Glass och fika avnjuter ni på vår restaurang.
Upplev skogens ”konung” på riktigt nära håll. Följ med en erfaren guide på en tur igenom Dalaskogen och lära er om älgen och dess liv. Har vi extrem tur kan vi få se björnen. Den är dock väldigt skygg och känner vittringen av oss, den brukar tassa iväg ur människors syn.
När vi blir hungriga tänder vi en brasa, äter lite mat och kokar kaffe över elden, barnen får saft, mat och fika ingår.
Vi använder privata bilar eller åker i guidens minibuss på små skogsbilvägar mitt i ett av landets mest älgtäta områden.
För att krydda turen gör vi två stopp i Orsa Finnmark. Vi besöker även Helvetesfallet och Storstupet.
Eftersom önskemålen brukar variera så skräddarsyr vi turen. Tillsammans bestämmer vi hur lång tid turen ska ta, vilken mat som ska serveras eller om det finns andra önskemål. Kanske lite Älgskav skulle smaka?!
Kontakta oss för pris och önskemål.
Siljan och Orsasjön erbjuder fantastiska leder för er som tycker om att åka långfärdsskridskor. Man kan gå direkt från Åmåsängssården ca 200 m till Siljan, snöra på sig skridskorna och åka iväg på en fantastisk tur.
Siljan och Orsasjön har fått mycket positiv bemötande i media för de otroligt fina möjligheterna till långfärdsåkning.
Ta med dina träningsvänner på träningsläger och bo hos oss. Vi skräddarsyr ert träningsläger helt efter era behov. Mat, vallning, transporter etc. Hör av er så sänder vi ett erbjudande för er grupp. Behöver ni personlig hjälp av tränare så kan vi även erbjuda det.
I Mora med omnejd finns det alla alternativ till skidspår som du kan tänka dig. Elljusspår finns i Bonäs, Färnäs, Gesunda, Gopshus, Gävunda/Siknäs, Mora-Noret, Selja/Långlet, Sollerön, Vattnäs, Venjan, Vika, Våmhus och Östnor.
N.Garberg: Servering av Blåbärssoppa. Håller öppet lörd + sönd kl. 09.00- 15.00 mars månad ut. Ta gärna med egen matsäck. Bilvägen via Läde rekommenderas.
Eldris och Hökberg: Servering av kaffe, choklad, te och bullar. Har öppet lörd-sönd kl 10.00-15.00.
Fäbodrundan: Är ett 35 km långt spår som går runt 7 fäbodar. Lämplig åkriktning är Eldris-Hökberg-N.Garberg-Eldris. Möjlighet till både klassisk och fristilsåkning.
Hemus skidstadion ligger 3 km från Mora centrum.
Skidspår från 1,5 till 10 km. Elljusspår och värmestuga.
Ta med dig din familj och dina vänner ut på ett skotersafari.
Här får ni själva pröva på att köra skoter i en härlig natur. Vi har fantastiska leder runt om i Dalarna, så det finns inga begränsningar för ert äventyr.
Mysiga små stugor och övernattningsplatser efter lederna gör att ni kan stanna borta över natten. Ni kan självklart kombinera det här med pimpelfiske längs vägen.
Kontakta oss så skräddarsyr vi ert äventyr.
Gör även ett besök på Gesundaberget vars topp är högsta punkten vid Siljan. Man kan åka linbana upp till toppen och avnjuta den fantastiska utsikten! Här finns också en stor fin skidanläggning som passar alla. Breda nerfarter med både branta backar och härliga barnbackar. Gesundaberget ligger vid Sollerön, bara 15 minuter från Åmåsängsgården i Mora.
Tänk dig ett berg utan liftköer, bara tre timmar från Stockholm, med breda nedfarter. Allt från branta partier till oslagbara barnbackar. Fallhöjden är den högsta man kan hitta söder om fjällen. Det ultimata skidområdet där alla i familjen kan ha riktigt roligt.
Liftarna är öppna dagligen kl 9–16.
Gesundaberget har senaste åren utvecklat anläggningen med:
Grönklitt bjuder på härlig skidsemester. Som skidanläggning är den en av Sveriges sydligaste vinteranläggningar, men samtidigt en av de snösäkraste, där den ligger på en platå 500 m över havet. Förutom 22 härliga backar finns sex mil välpreparerade skidspår. Grönklitt ligger 3,5 mil från Åmåsängsgården och är en perfekt dagsutflykt.
Kontakta oss för mer information.
Backen drivs fr o m säsongen 2005/2006 av IFK Mora Alpina.
Längsta nerfart 1350m. Backen har väl preparerade pister. Snökanon och belysning. Högsta fallhöjd 180 meter. En snowboardbana och värmestuga.
Denna mysiga backe är IFK Mora Alpins hemmabacke.
Lägg era skidläger här och kombinera det med boende på Åmsängsgården.
Träning med portar och fartträning är inga problem.
Utsikten från toppen är minst sagt hänförande.
Ibland kan det vara någon före i liftkön, men det är ganska ovanligt.
Det finns en sorts magi i ordet Vasaloppet. En magi som är laddad med innehåll som mandomsprov, utmaning, blodsmak, mjölksyra och svett.
Vasaloppet kan kategoriseras in i samma fack som älgjakten, gladiatorspel, ironman och andra vedertagna manlighetssymboler. Men naturligtvis möter vi även kvinnor i spåret och i jämställdhetens namn så ökar antalet varje år. Kvinnor som pressar sig till det yttersta för att få en bra tid på de nio milen mellan Sälen och Mora.
Var laddad. Var fokuserad. Med många mil i benen blir det här vinterns höjdpunkt. Koncentrera dig? Rytm – andning – fart……….Det här är inte ett lopp som du kör otränad. Vasaloppet är årets utmaning. Det är det äldsta, det längsta och det största långloppet i världen. En internationell skidtävling över 90 km för damer och herrar i klassisk teknik.
Kom hit och delta som åkare eller publik i den gemensamma starten klockan 08.00 den första söndagen i mars – varje år.
Åmåsängsgården har blivit ett populärt ställe för alla typer av skidåkare tack vare närheten till Mora och att man verkligen kan ladda ostört här.
Vi har professionella vallare på plats under hela veckan. För dig som kommer med tåg eller flyg till Mora erbjuder vi transport till Åmåsängsgården. Vi kan dessutom hämta ut och leverera era nummerlappar direkt till er på gården. Ladda med en härlig frukostbuffé i vår restaurang innan loppet!
Vi kan även hjälpa er med träningsläger innan Vasaloppet. Bo bra i en naturskön miljö utan trafik vid Siljans strand.
Nå, vad sägs om årets utmaning?
Åttatusen kvinnor har samlats för att skida de tre milen mellan Oxberg och Mora. Grupper med kvinnor åker förbi småpratande i spåret. Andra kommer nötande ensamma, koncentrerade och sammanbitna. ”Visst är det jobbigt men väldigt roligt”, flämtar en leende kvinna i 40-årsåldern. De flesta av åkarna har tränat mycket. Sommartid kanske med jogging och stavgång, vintertid i skidspåret – med Tjejvasan som vinters stora mål. Här blir skidåkningen mer än bara motion, den blir en upplevelse att minnas länge.
Vi hjälper er med boende i en naturskön miljö med tillgång till träningsmöjligheter i Mora med omnejd. Varför inte komma hit på ett träningsläger så ni är rejält förbereda inför Tjejvasan! Åmåsängsgården är och har alltid varit ett populärt boende under Tjejvasan.
Koncentrerade förberedelser följs av en lugn start där åkare i jämn bred ström skidar iväg, en och en, eller i grupp. Det handlar om en tradition som många inte kan vara utan? Sträckan mellan Sälen och Mora utmanar och lockar, plågar och gläder. Att åka nio mil på skidor är en verklig utmaning. De flesta åkare har många, långa mil i benen innan de ger sig av. Snötyngda trädgrenar, välpreparerade spår, ljudet av tung andhämtning, skidor som glider i den sträva snön, smaken av den söta blåbärssoppan och den obeskrivliga känslan av att korsa mållinjen är bara några av anledningarna till att så många vill delta i äventyret Öppet spår.
Öppet spår är skidåkning då den är som allra bäst – lika långt som Vasaloppet – samma utmaning och äventyr men utan tävling och stress. Loppet ingår i ”En Svensk Klassiker ” och är öppet för både damer och herrar.
Tack vare den ändring i skidreglerna som Svenska Skidförbundet har gjort, får man nu åka Öppet spår fr o m det år man fyller 17 år. Vi rekommenderar att ni är medlemmar i en förening, vilket ger försäkringsskydd vid både träning och tävling.
Varför inte komma ordentligt förberedd till Öppet spår! Lägg ert träningsläger hos oss på Åmåsängsgården så hjälper vi Er med fina träningsmöjligheter i Mora. Här finns massor av fina och utmanande skidspår.
Åmåsängsgården kan erbjuda ismete (pimpling) på våra insjöar runt om i Dalarna. Det är bara era önskemål som sätter begränsningar för vårt utbud. Vi har kontakt med flera storfiskare från trakten som erbjuder guidade endagsturer. Vi ordnar med fiskekort, utrustning, fika, mat etc.
Från våra stugor är det gångavstånd till Siljan med bara cirka 200 m till fisket . Ta med er en fikakorg och ge er ut i det vackra vinterlandskapet på sjön. Kan det bli bättre?
Kontakta oss så skräddarsyr vi er dag.
Går att kombineras med skoteråkning.
Norra Europas största björnpark med tigerberg med sibiriska tigrar, leoparder och stor varganläggning. Även järv, lodjur, rödräv och berguv. Utsikts- och informationsplatser samt ett flertal aktiviteter. Café och toppstuga med servering, picknickbord under tak.
Vid entrén finns Rovdjurscentrum och Designtorg Trä med utställningar om rovdjur och trä i design, filmvisningar m.m. Souvenirbutik, café, konferensavdelning etc. Tigerbergets amfiteater rymmer upp till 500 åskådare med informationshower under högsäsong. Parkering vid entrén.
Öppet alla dagar. Sista insläpp i parken sker en timme innan stängning.
Nils Olssons Hemslöjd.
Tillverkning och försäljning av den kända Sverigesymbolen, kaffeservering. Visning från träbit till färdig produkt. Utanför butiken står även en gammal kyrkbåt uppställd. Försäljning av dalasouvenirer, handmålade träskor m.m.
Vintertid: tillverkning öppet vardagar till kl. 15.30.
Kombinera Dalhalla med boende på Åmåsängsgården.
Draggängarna, ett nedlagt kalkbrott mitt i skogen utanför Rättvik, har på dryga tio år blivit en internationellt etablerad spelplats och bl. a beskriven som en av de mäktigaste och vackraste utomhusarenorna i världen.
Den första provkonserten genomfördes sommaren 1993 inför en specialinbjuden publik, press och TV på sammanlagt 300 personer. De senaste tre åren har det totala besökarantalet uppgått till över 100 0000 per säsong! Kombinationen av en dramatisk, unik miljö och program på hög konstnärlig nivå, ger besökaren en minnesvärd upplevelse utöver det vanliga.
Dalhalla erbjuder 30 – 35 evenemang varje sommar, från juni till september, och säsongsprogrammet innehåller både operaföreställningar och shower/konserter inom många olika musikstilar..
2006 slog Dalhalla rekord med drygt 120 000 besökare, varav 108 000 konsertbesökare och 13 000 besökare på dagliga visningar.
Kalkbrottets mått: 400m x 175m x 55m.
Sjön är i snitt ca 2,2m djup och får sin smaragdgröna färg från alger som trivs i kalkrikt vatten. Vattennivån stiger med ca 15cm per vecka genom grund- och regnvatten och vatten måste pumpas upp och ledas bort regelbundet.
Läs mer på. www.dalhalla.se
Anders Zorn levde i en brytningstid när det gamla bondesamhället allt mer ersattes av industrialismens förutsättningar. Han oroades av att se hur livsvillkoren förändrades och traditioner började försvinna. När han 1914
började anlägga en Gammelgård vid Siljans strand var det för att bevara och visa för eftervärlden den lokala timmerbyggnadskonsten, de gamla stugornas miljöer och för att i komprimerad form visa bondens år i äldre tider.
Zorns Gammelgård består av ett 40-tal timmerbyggnader, grupperade i en hemby, en hemfäbod, ett kvarntun och en långfäbod, samt några båthus. På Gammelgården får besökaren tillfälle att se hur livet gestaltade sig för dalabönderna förr i världen genom att gå in i de gamla bostadshusen, härbrena och loften.
Zorn var mycket kunnig i timmerbyggnadskonstens historia, vilket senare forskning har kunnat bekräfta. Det visar sig att Zorns Gammelgård har Sveriges i särklass största samling av riktigt gamla hus. Av de elva husen i hembyn är inte mindre än fyra från 1300-talet, ett från 1500-talet, fyra från 1600-talet och ett från 1700-talet. Husen på fäbodarna daterar sig från 1500-talet till 1800-talet.
Bredvid Zorns Gammelgård uppfördes 1993 Zorns Textilkammare efter ritningar av arkitekt SAR Anders Landström. Det tillkom av behovet av en receptionsbyggnad för Zorn Gammelgård, men också för att kunna visa delar av den mycket stora samling av allmogetextilier som makarna Zorn hade.
Textilkammaren belönades med Träpriset 1996. Ur textilsamlingen visas framför allt material från Siljanssocknarna med en naturlig tyngdpunkt på de textilier som kommer från Mora. Det är t.ex förlåtar och fällar i olika tekniker, framför allt munkabälte och rosengång, men även en mängd detaljer från den särpräglade Moradräkten, som är den till utseendet äldsta kända.
Dalarnas alla sockendräkter. En särskild avdelning ägnas den speciella form av spetsknyppling som gjordes i landskapet.
Litteratur: Birgitta Sandström: Zorns Gammelgård och Textilkammare, Mora 1995
Skräddar-Djurberga fäbod med anor från 1600-talet med ett 20-tal hus som Hembygdsföreningen underhåller.
Levande fäbodbruk med kor och vallkulla varje sommar. Servering av kaffe, tunnbröd, lantsmör, småost och fäbodmat. Även försäljning av fäbodprodukter vid tillgång. I bruk mån-sön sommartid.
Skyltat från väg 296 vid Mässbacken.
Tel till fäbodserveringen 073-928 65 98, vallkullan 070-583 04 42.
Från Siljansfors Skogsmuséum utgår flera stigar med informationsskyltar på svenska, engelska och tyska.
Dessutom stig till Leksbergets topp. Venjansleden och Stikåsälstigen.
Museum som speglar världens största skidtävling under 88 år. Filmvisning varje halvtimme om Vasaloppets historia och organisation.
OBS!!! Torsdagar stänger museet kl. 15.00, gäller ej juli, då stänger museet kl 17.
I Utmeland ca 3 km från Mora centrum. Byggt 1860 över den källare där Gustav Vasa enligt sägnen gömdes för sina danska förföljare. Här kan du även se den kända tavlan av J.F. Höckert.
Fri entré. Öppet sommartid.
Att resa en staty över den rör Mora så viktige Gustav Vasa var en länge omhuldad tanke. Redan 1773 fanns planer på detta men 1903 hade tanken omsatts i handling. Mer än tiotusen personer hade samlats vid avtäckningen av statyn, ett kompani ur Dalregementet bildade hedersvakt och dåvarande prins Gustaf lät täckelset falla. Regementsmusiken och sockenklädda körsångare bidrog ytterligare till den högtidliga invigningen.
Gustav Vasas äventyr i Dalarna är ett spännande avsnitt i historieboken. Det må vara si och så med sanningshalten, men Konungens försök att få hjälp av morakarlarna, hans flykt och återförande till Mora har givit upphov till det nu 2004 åttioåriga Vasaloppet. Så här förtäljer historien enligt ”upprorsmakaren” Gustav Erikssons kalender i Dalarna 1520-1521 av Nils Åberg och Lars Lagerqvist:
”25 november 1520 lämnade en ung adelsman, Gustav Eriksson av Vasaätten, en av familjens gårdar, Rävnäs i Södermanland invid Mälaren. Enligt gammal tradition skulle Gustav Eriksson Vasa ha begett sig mot Dalarna när han nåtts av beskedet om Stockholms blodbad, där bl a hans far, Erik Johansson miste huvudet. Han kom för att söka hjälp och resa folket mot kung Kristian. Vid jultid år 1520 kom han till Mora, där han enligt sägnen skulle ha stått på en kulle invid en klockgrop öster om kyrkan och talat till morakarlarna. Han misslyckades dock med att få dessa på sin sida och begav sig mot norska gränsen. Strax därpå kom nya flyktingar och berättade om kung Kristians framfart. Morakarlarna ångrade sig och skickade ut två skidlöpare efter Gustav. De hann upp honom i Sälen, i Lima socken, och i januari var han tillbaka i Mora.
Källa: Kulturmiljöer i Mora (Barbro Barwing och Anders Romson)
Makarna Zorns hem visas som det såg ut vid Emma Zorns bortgång 1942. Det är ett framstående exempel på ett konstnärshem från sekelskiftet 1900. Ett hem skapat av en person med både ekonomiska förutsättningar och idérikedom, grundat på tradition och kunskap om det då moderna byggnadssättet.
Anders Zorn köpte 1886 en tomt bredvid Mora kyrka dit han flyttade en stuga från sin morfars gård. När makarna Zorn beslutade att flytta hem efter flera år utomlands, främst i Frankrike, började de bygga till stugan. Såsom Zorngården i dag står blev den färdig 1910. Särskilt iögonenfallande är den stora timmerkonstruktionen i öster som inrymmer den nio meter höga salen, Stora rummet, som var ett väl fungerande umgängesutrymme.
I bottenvåningen finns köksutrymmen, matsalen som är den gamla stugans rum, och gästrum. I övre våningen finns förutom Stora rummet makarna Zorns privata rum, d.v.s. deras sovrum, Emma Zorns bibliotek och Gröna rummet.
Zorngårdens karaktäristiska utseende, både interiören och exteriören, gör byggnaden till ett av Sveriges mest särpräglade byggnadsverk. Med inspiration från både engelsk och svensk arkitektur är det idag ett lysande exempel på den arkitektoniska frihet som kännetecknar decennierna kring sekelskiftet 1900.
Bland Zorngårdens inventarier märks framför allt möblerna, både de gustavianska och de från Karl Johan-tiden, och de möbler som Zorn själv ritade, inspirerad av de traditionella allmogemöblerna. Här finns även delar av den stora silversamlingen och intressant porslin. Bordet i matsalen dukas om minst fyra gånger om året enligt den zornska bruket.
En sevärdhet i världsklass med en stor samlingen av nationalmålaren Anders Zorns egna verk. Här finns berömda porträtt och naketmåleri, de oöverträffade skildringarna från hembygden, akvareller och etsningar. Silverkabinett. Entré.
Stängt: Julafton, Juldagen samt Långfredag.