Zornspelet

Boendetyp
Sommar
Om boendet

Sommarteater, 200 sittplatser. Biljetter bokas via Zornmuseet tel. 0250-592310.

Sommaren 2012 handlar Zornspelet om den fruktansvärda epoken  i Moras lokalhistoria då 23 trollkonor dömdes, 148 barn bestraffades och en hel bygd drogs med i en masshysteri av anklagelser och misstro. Manuset är nyskrivet men baserat på verkliga händelser och öden. Året är 1669 och häxbålen brinner.

I augusti 1997 startade en 42 veckor lång Zornspelskurs på Mora Folkhögskola. Idén till kursen kom från Martin Göthberg och Britti Halvarsson, vid den tiden teater- respektive bildlärare på skolan.

Vid starten var det 18 deltagare, alla amatörer, 16 kvinnor och 2 män som skulle skapa hela Zornspelet. Det fanns inte en enda rad skriven till manuset, inga skisser ritade till kostymerna, ingen scenografimodell.

Ingen visste var vi skulle spela, inomhus eller utomhus? Det enda som var klart, var att zornspelet skulle bli till och att skulle handla om konstnären Anders Zorns liv.

Tio år senare är Zornspelet ett etablerat kulturevenemang i Siljansbygden. Moraborna är stolta över sin egen sommarteater och vi drar mycket publik. Det bjuder på något tänkvärt som berör Mora-kulturen.